fredag 19 februari 2010

Ett hus med gamla anor
Som jag tidigare nämnt så är jag intresserad av släktens historia, men kom på att söka på pappas sommarstuga Tvingsmåla (området heter Libbekulla) på Google, då hittade jag detta:
"Nils och Stina Lisa kom tydligen tidigt till Libbekulla där deras 10 barn föddes. Yngst av barnen var Nils Peter som har ättlingar I Kalifornien. Tvingsmåla är ett gammalt torp på Libbekulla ägor. I husförhör där 1838 - 1842 finner man Samuel Persson med hustrun Chatarina Olofsdotter samt barnen Nils Petter Viktor född 1813 och Stina Lisa född 1819. Libbekulla var tillsammans med granngården Dabbekulla militärboställe på Kalmar Regemente. Bruket av båda gårdarna var dock utarrenderat och gick i praktiken i arv inom samma släkter I åtskilliga generationer. Den sista av Olofs-släkten på Libbekulla var Antelia Svensson ,som dog kring 1940. Staten (=Domänverket) äger fortfarande det mesta av marken på Libbekulla men husen och ett stycke mark runtom är privatägt, och används som permanentbostad. Torpet Tvingsmåla är idag privatägt och fritidsbostad.

På en annan sida som handlade om Axel Petersson (Döderhultarn) och hans släktingar då hittade jag dessa personer:

Johansson, Börje *22 nov 1747 Libbekulla, Kristdala, död 5 nov 1804 Libbekulla, K-dala 57 år

Olofsson, Johan *13 maj 1714 Libbekulla, Kristdala, död 13 okt 1792 Libbekulla, K-dala 78 år

Tycker detta är mycket intressant för det visar att stugan är mycket äldre än vad jag tidigare förstått. (OBS! Dessa ovan är inte släkt) Pappa har berättat att innan de flyttade dit i början av 1950-talet så renoverades och byggdes huset ut. Husets källare sprängdes även fram, vilket jag tycker låter vanskligt men det funkade uppenbarligen. Ett hus med gamla anor och med mycket historia - undrar om det är därför det funnits stunder när man inte känt sig helt ensam?
Ha en trevlig fredagskväll!!

2 kommentarer:

Lindis sa...

Det var kul att veta. Jag ska leta fram mammas gamla släktforskning och kopiera till dig!!

Maria sa...

Ja, tack! Har pumpat pappa på all information som han kommer ihåg om farbröder, sin farmor osv. Men är självklart tacksam för all hjälp jag kan få!